Gironella estrenarà una imatge festiva i popular dedicada als vilatans per donar solemnitat a les festes de Sant Roc i Sant Marc

IMG 0052

Serà la segona imatge festiva protocol·lària del Berguedà 

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gironella, conjuntament amb un grup de persones de la Vila, han promogut la construcció de la primera imatge festiva i popular de la Vila de Gironella.

Una imatge festiva i protocol, és una imatge relacionada amb la Vila, antigament eren imatges que acostumaven a sortir als seguicis de corpus i solien ser imatges relacionades amb els 4 evangelis protectors, per això en el costumari popular i festiu de Catalunya existeixen les àligues, els bous, les mulasses i els lleons.

Les principals ciutats i viles de Catalunya compten amb aquest tipus d’imatges o bèsties, sovint centenàries, recuperades o de nova creació. Aquest és el cas de Gironella que el grup de voluntaris i la regidoria de cultura han volgut crear aquesta nova imatge carregada de simbolisme i que creuen que despertarà solemnitat a les festes de Sant Roc i Sant Marc.

Els treballs varen començar farà sis mesos enrere amb l’encàrrec de la construcció de la imatge, en aquest cas es va encarregar els treballs al taller d’un de les persones més joves i més talent del país, en Pau reig qui te el seu taller a Solsona.

Pau Reig ha destacat que per crear la figura s’ basat en l'estudi anatòmic de l'animal, des del model de fang fins la pintura serà una obra amb un acabat minuciós amb una escultura imponent i solemne que n'embellirà el resultat final. “M'agrada dotar de caràcter a les figures, i la mirada d'aquesta n'és un clar exemple.” Ha afegit l’artista.

La imatge es dotarà d’un protocol per a poder sortir del municipi en casos molt excepcionals, però el que sí que està clar que la nova imatge sortirà sempre per Sant Roc, per Sant Marc i s’està explorant la possibilitat que ho pugui fer per la puríssima.

La imatge, és una imatge coronada, és a dir porta una corona feta per un taller de Múrcia, una corona amb pedreria de vidre tallat i banyada d’or. La corona feta, és la mateixa de l’escut de Gironella i és la corona marquesal.

La figura tindrà la seva música, així com la seva coreografia, en aquest cas perla música s’ha comptat amb el compositor Berguedà Robert Agustina que ha creat una música expressament des de zero però hi ha combinat alguns breus fragments dels gogis de Sant Roc i Sant Marc.

La peça musical ha estat enregistrada pels membres berguedans de la Cobla Ciutat de Manresa, que seran els mateixos encarregats de tocar-la el dia 16 d’agost en sortir d’ofici.

Pel què fa a la coreografia, aquesta ha estat creada per membres del Nou esbart Sant Jordi de Gironella i el grup de voluntaris que s’ha creat per iniciar aquesta figura.

La presentació de la imatge obrirà els actes de Sant Roc 2023 i tindrà lloc el dia 15 d’agost a les 22h a la plaça de l’església on a través d’un espectacle creat per l’ocasió la imatge es descobrirà.

Per fer-ho, acompanyarà l’acte com a padrins del bateig els Lleó de Sabadell qui vindrà acompanyada de la seva banda musical, així com també es comptarà amb la presència dels gegants de Gironella i al finalitzar es farà una petita cercavila pel nucli històric.

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a