Gironella presenta un pressupost de més de 5’7 milions d’euros, on 2 corresponen a inversions

Gironella presenta un pressupost de més de 5’7 milions d’euros, on 2 corresponen a inversions

Es prioritzen amb més dotació pressupostària les àrees d’atenció a les persones, ocupació i promoció econòmica, d’ensenyament i cultura

El ple de l’Ajuntament de Gironella del proper 21 de desembre tindrà en el seu ordre del dia l’aprovació de la proposta de pressupost per l’any 2016 que ha presentat l’equip de govern. Un pressupost que s’enfila fins a més dels 5’7 milions d’euros, dels quals més de 2 milions es destinen a inversions a la via pública i a nous equipaments municipals.

El pressupost municipal per al 2016 garanteix no només l’equilibri pressupostari i el compliment de les ràtios legals, sinó que és dels més agosarats dels últims anys amb un clar component inversor des de l’inici de legislatura. De fet, l’equip de govern va comprometre’s a una xifra mínima d’inversions durant 4 anys de gairebé 2’8 milions d’euros i que en part ja estan contemplats en aquest primer exercici.

Les xifres previstes en el capítol d’ingressos són similars als exercicis anteriors, en els quals s’ha seguit des del primer any el principi de prudència per tal de garantir que allò que es pressuposta sigui realitzable al llarg de l’any. A aquest fet se li suma la congelació pràcticament total de taxes i impostos que es va aprovar el passat mes d’octubre. Per aquest motiu, els ingressos ordinaris no pateixen massa desviacions

A nivell de despeses, si que cal tenir en compte algunes de les noves partides i actuacions que es preveuen, a banda de les inversions, de cara al 2016. El criteri d’estar al costat dels qui més pateixen la crisi econòmica segueix sent prioritari, així com també el suport a les persones grans. En aquest sentit, l’àrea d’atenció a les persones incrementa en el seu conjunt el pressupost en més de 66.000 euros per impulsar nous programes i alhora per potenciar-ne d’existents. En aquesta línia, cal destacar el conveni per garantir places a preu públic a la residència del municipi per les persones amb pocs recursos i empadronades a Gironella (21.600 euros), l’increment dels horaris del Servei d’Atenció Domiciliària a les tardes per persones beneficiàries de la llei de la dependència (increment de 17.000€ euros, incorporació progressiva d’aliments frescos al Banc d’Aliments de Gironella (12.500 euros de nova partida) o nous projectes vinculats a menors (5.000 euros).

També les àrees d’ocupació i promoció econòmica tenen un increment notable pel proper exercici. Per una banda, es manté el pla INclou com una eina per formar i donar oportunitats laborals a persones amb risc d’exclusió social (45.500 euros) però alhora incorporen nous plans d’ocupació amb diners exclusivament municipals (29.500 euros), fent així que les polítiques municipals directes de creació d’ocupació s’incrementin un 50%. També l’apartat de foment de l’emprenedoria amb les ajudes a autònoms i comerços, les fires o les actuacions de promoció econòmica i turística directes s’enfilen fins als 95.850 euros (18.250 euros més que el pressupost anterior).

Les àrees d’ensenyament i cultura també tenen increments en algunes de les seves partides, tant per la millora i manteniment de centres educatius de primària com en el desenvolupament de projectes inclosos en el Pla Educatiu de Gironella. En l’apartat de cultura, l’aposta per ampliar el cicle Culturitza’t durant tot l’any, la consolidació de la programació d’activitats per Nadal iniciada aquest any o la voluntat d’ampliar i potenciar la Festa Major infantil del municipi i el Carnestoltes són línies estratègiques que es treballaran el proper exercici.

En altres àrees, cal destacar la previsió pel desenvolupament d’una APP del municipi que reculli no només informació, sinó interacció directa amb l’Ajuntament. Aquesta aplicació (30.000 euros), que haurà de ser disponible per Apple i Android, vol també incorporar elements de participació ciutadana directes. També a nivell esportiu es contempla, entre altres, la finalització de la construcció del quart vestidor del camp d’esports municipal o la potenciació de rutes naturals i esportives. Pel que fa a actuacions directament destinades als joves, s’incorporen dos nous programes: La setmana de la joventut i el programa de seguiment de joves gironellencs fora del territori, incloent-hi l’estranger. La idea és saber què estan fent un cop van marxar del municipi per cursar estudis superiors, i saber de quina forma podem garantir el seu retorn al municipi.

Més novetats en el pressupost són de caràcter administratiu, per una banda, i de serveis a la mobilitat i la via pública. En aquests casos es contemplen dues novetats. En referència als temes administratius i concretament de personal, es preveu l’aprovació i aplicació d’un nou conveni col·lectiu pel personal de l’administració local de Gironella, al qual s’equiparan categories laborals i suposarà, en la major part dels casos, increments de sou. Paral·lelament, també es preveu el pagament del 50% restant de la paga extraordinària del 2012 que fins a dia d’avui no ens havia estat autoritzada a pagar. Una altra novetat és, dins la legalitat, la creació i contractació de nou personal municipal en els serveis de brigada d’obres i de neteja d’edificis municipals, així com en l’àmbit de la dinamització cultural. Això serà possible perquè, en el seu conjunt, el capítol 1 de despeses no es veu incrementat vers el 2015.

En referència a millores a la mobilitat i via pública, s’estableixen increments a les partides per tal de garantir l’aplicació del pla de mobilitat que s’està acabant de redactar entre l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. El manteniment de carrers, l’adequació de les voreres perquè tots els passos de vianants siguin accessibles, les illes de contenidors o les millores en la senyalització del municipi són les qui acaparen la major part d’aquests diners. En total, més de 140.000 euros en manteniment d’aquests espais.

Una última novetat a comentar és la incorporació d’una partida de 6.000 euros per desenvolupar processos de participació ciutadana. En aquest sentit, es preveu realitzar consultes i processos d’acord amb el reglament aprovat per tal que la ciutadania decideixi, junt amb l’Ajuntament, aquelles actuacions que considera prioritàries o fins i tot altres temes de caràcter municipal.

Aquí es es pot observar la comparativa d’anys en els diferents capítols generals d’ingressos i despeses.

Un dels punts forts d’aquest pressupost és l’impuls inversor que hi haurà aquest 2016. Amb la voluntat d’executar el pla de mandat compromès davant els ciutadans en les passades eleccions, l’equip de govern comença a executar des del primer dia aquest compromís. Així durant el proper any més de 2 milions d’euros es preveuen invertir al municipi.

Podeu consultar el detall de les inversions aquí

  • Renovació de l’enllumenat i quadres elèctrics. Una de les mancances més grans del municipi és el temes d’enllumenat i quadres elèctrics. Per aquest motiu, s’ha fet una auditoria la qual ens requereix una inversió tant important per renovar la tecnologia de les llums a led i també els propis quadres elèctrics per posar-los en normativa, així com bona part del cablejat elèctric. Això obligarà a obrir part dels carrers del municipi i que també s’aprofitarà per fer la precanalització dels tubs per la futura fibra òptica. Aquesta actuació es demanarà ajuda via fons FEDER i també amb les ajudes de l’IDAE que estan vigents per administracions locals
  • Urbanització del camí de Cal Metre. És la urbanització d’un tram de gairebé 1.200m2 de l’entorn de l’ascensor construït, amb la idea de convertir-lo com un nou espai obert al municipi i sobretot també per obrir també aquesta part al riu Llobregat. El projecte, que encara està en fase de redacció, és part de les diferents fases que en el seu moment es van determinar quan el projecte de l’ascensor va veure la llum.
  • Obres de millora a l’ETAP. L’edifici que allotja l’estació potabilitzadora d’aigua del municipi de Gironella, al carrer Cadí, té deficiències importants en la teulada plana, amb goteres importants al propi interior com també a la via pública, que s’agreugen a l’hivern davant el perill de glaçades. En aquest sentit, es preveu la construcció de tota la teulada i canalització de les aigües pluvials i evitar ambdues problemàtiques.
  • Condicionament del local del Blat. La sala d’usos polivalents del local del blat la volem convertir i adaptar per tal que s’hi puguin realitzar, amb millors condicions, qualsevol tipus d’activitat cultural i festiva. Si al 2013 va ser el torn de l’equip de so i enllumenat, ara és la instal·lació d’una caixa escènica per disposar d’un espai en condicions tant per obres de teatre com espectacles musicals o de qualsevol altre tipus.
  • Segona fase del Casal de la Gent Gran. Aquesta actuació és per adequar la planta pis de l’actual casal de gent gran del municipi, per ubicar-hi altres activitats i guanyar espai en un lloc on cada vegada més s’hi realitzen activitats i més usuaris en fan servei.
  • Millores a la via pública. Són les actuacions d’asfaltatge i pintat de carrers, amb la idea ja iniciada al 2012 de garantir anualment una partida a actuacions en aquells punts on sigui més prioritari. Aquesta és una de les partides que se sotmetrà, en part, a participació ciutadana.

Les inversions que inicialment estan previstes amb crèdit o amb subvenció caldrà garantir-ne la seva execució. En el cas concret del crèdit, que malgrat tot i demanar-se no només s’estarà encara dins els límits legals sinó que el seu retorn sense interessos es farà amb els estalvis energètics previstos, bona part del mateix no s’acabarà demanant quan s’incorpori el romanent de tresoreria de l’exercici  un cop tancat que, seguint la línia dels últims anys, ha de rondar els 800.000-900.000 euros.

Cal dir que tot aquest pressupost, inversions incloses, segueixen permetent a l’Ajuntament complir escrupolosament la llei de morositat i pagar els seus proveïdors a 30 dies.

 

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Segueix-nos a