Resultats positius del projecte “Com-moure”
La voluntat del consistori és vetllar per millorar el benestar emocional i afavorir a la qualitat de vida de les persones del municipi.
Coincidint amb el mes del dia mundial de la salut mental, Gironella segueix apostant en projectes destinats a persones que tenen una problemàtica de trastorn mental. “Com-moure” és un projecte per a persones residents a Gironella, majors de 50 anys i que presenten una problemàtica de salut mental. Des del 2023, més de 10 persones han participat activament a les sessions per desenvolupar les seves habilitats, capacitats i recursos propis que afavoreixen al seu benestar cognitiu i psicocorporal.
“Com-moure” permet rescatar recursos interns, identificar les pràctiques i les relacions personals. El projecte, també referma la capacitat de trobar espais del municipi de Gironella que contribueixen al benestar i la millora de la vida social de les persones.
Organitzat per l’ajuntament de Gironella i amb col·laboració dels serveis de salut mental del territori, el projecte està liderat per Anna Armengou (educadora social, creadora i facilitadora de projectes comunitaris) i Anabel Garcia (educadora, antropòloga i terapeuta psicocorporal). “Volem que les persones usuàries, a través de les pràctiques artístiques, puguin connectar amb el cos i alliberar la ment”, destaca Armengou.
Durant els tres mesos de durada, les sessions combinen, l’expressió corporal, el teatre i l’art plàstic per crear un espai de socialització on les persones es poden conèixer millor interiorment. “Considerem que una rutina ha d’incloure el factor “vida social” i l’espai sistematitzat de trobada i la pertinença en un grup genera rutina. Per això ressaltem molt positivament un dia i hora assignat setmanalment com a element generador de benestar individual, però també de benestar grupal. El compromís que van prendre els participants l’edició passada, cuidava que el grup estigués actiu i viu. Enguany tenim persones que repeteixen i altres que comencen de nou. Durant les primeres sessions, hem observat que les persones noves s’han integrat ràpidament i això denota que l’espai cuida i acull”, exposa Garcia.
L’enfoc del projecte ha estat la personalització i l’acompanyament, és a dir, s’ha observat de manera individual tot allò que pot generar benestar i vinculació, tant a nivell individual com a conjunt de grup. “Venim tots els dilluns i fem teatre, llegim i parlem entre tots. És la manera de sortir de casa i socialitzar-nos”, explica Dolors Albets, usuària del projecte.
Des de l’àrea Social de l’Ajuntament és vol remarcar la necessitat de seguir apostant per projectes socials i espais on les persones puguin desenvolupar-se i millorar en termes de benestar i salut individual i comunitari.