Crònica del ple de novembre. Es declaren els jardins històrics del grup escolar de Gironella bé cultural d’interès local i els regidors fan balanç del segon semestre de l’any
El consistori referma l’aposta per conservar el patrimoni del municipi i destaca les accions i projectes consolidats durant el segon semestre de 2024
El passat dimarts 5 de novembre a les 21:00 h, l’Ajuntament de Gironella va celebrar el ple ordinari. Amb puntualitat, David Font, alcalde de Gironella, va iniciar el plenari exposant l’acte de les sessions anteriors, referents al ple del mes de setembre i el ple extraordinari d’octubre.
A continuació, Font va exposar el segon punt de la sessió, l’expedient de modificació del planejament de desenvolupament del pla parcial urbanístic Les Eres. El pla parcial urbanístic plantejava l’ús d’un espai privat per millorar la seguretat vial de les Les Eres. La modificació de l’expedient, planteja una nova ubicació per millorar la seguretat viària de la zona.
El plenari va seguir amb l’exposició del pla especial de la Masia de Cal Sant Gelis, concretament, l’aprovació del text que la comissió territorial d’urbanisme ha retornat i que exposa la viabilitat d’explotació turística de la Masia de Cal Sant Gelis.
El següent punt de l’ordre del dia va ser la delimitació dels termes municipals de Gironella i Casserres. La nova delimitació plantejada permet definir una major traçabilitat lineal sobre els terrenys entre les demarcacions territorials dels dos municipis.
Després d’exposar la nova delimitació territorial, la sessió va continuar amb la declaració de bé cultural d’interès local els jardins històrics de l’entorn de l’escola Gironella. La declaració, permet definir la normativa de preservació i remodelació dels jardins, una proposta treballada des de la regidoria de patrimoni que permet recuperar el llegat de l’arquitecte Emili Porta. El regidor de patrimoni, Lluís Vall, durant la seva intervenció destacava que l’objectiu del projecte és poder recuperar els elements arquitectònics i paisatgístics de l’època que han desaparegut amb el pas del temps, sobretot durant la dècada dels 60.
El penúltim punt del plenari va ser la modificació de crèdits del pressupost 2024 en base a majors ingressos en diferents partides pressupostaries, com espectacles i festes del municipi o subvencions de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. El ingressos permeten invertir en millores en l’àmbit educatiu, de la gent gran, en les entitats esportives i en els espais i serveis municipals.
El darrer punt a destacar de la sessió va ser la derogació de l’ordenança reguladora del càrrec sobre l’IBI dels immobles d’us residencial que es troben en desocupació. L’alcalde va explicar que l’ordenança segueix el mateix caràcter i només s’ha simplificat l’ordenança per evitar la duplicitat de forma.
Finalitzada la part resolutiva, la sessió va continuar amb les informacions de regidories:
La primera intervenció va ser de la regidora de civisme, projectes comunitaris i gent gran, Ramona Sàez. La regidora va fer un balanç genèric de la participació a l’alça de les activitats i esdeveniments que organitza el Casal Cívic la Llar. Tanmateix, Sàez, va destacar l’impuls que hi ha per seguir millorant l’oferta d’activitats del Casal, “hem de continuar apostant per l’organització d’activitats obertes i dreçades a tots els nostres públics, ja que cada vegada el ventall és més gran”, concloïa la regidora.
Seguidament, la regidora de comunicació i drets digitals, i polítiques d’Igualtat, Marisa Bisbal. Per una banda, la regidora va enfocar la seva intervenció explicant la nova metodologia i estratègia de comunicació de l’Ajuntament. “ Hem de tenir la capacitat de poder arribar a totes les llars de Gironella, de manera que tots els nostres públics estiguin informats, ja sigui a través dels dispositius digitals o a través de paper”, destacava la regidora durant la seva intervenció.
Per altra banda, Bisbal, va exposar el posicionament del consistori per erradicar la violència contra les dones i la implicació dels serveis de l’Ajuntament per assessorar a persones que viuen en entorn xenòfobs o masclistes.
Les informacions de regidories van continuar amb la veu de Pere Teixidor, regidor de serveis urbans, entorn natural i primer sector. Teixidor va destacar la seva intervenció parlant de tres punts: neteja i jardineria, residus i la xarxa d’aigua. El regidor va parlar sobre les ampliacions del servei de neteja d’espais públics, com també de les properes ampliacions en el servei de jardineria i poda. Pel que fa a residus, Teixidor va remarcar la importància de l’ús correcte del servei de porta a porta i la necessitat d’utilitzar els bujols de reciclatge per evitar l’acumulació de residus sobre l’espai públic. Finalment, Teixidor va concloure la seva intervenció destacant les millores que s’han fet en el servei de distribució d’aigua. En aquest sentit, el regidor va informar de la renovació dels tubs de fibrociment pels nous tubs de polietilè, que permeten una distribució d’aigua més neta.
A continuació, va ser el torn de Gerard Iglesias, regidor d’espai públic i barris, seguretat i emergències. Iglesias va destacar l’ampliació del servei de manteniment durant l’estiu a la piscina i a les escoles, remarcant els serveis efectuats a l’Escola de Cal Bassacs. La seva intervenció va seguir amb l’explicació de les millores viàries del municipi, com l’ampliació dels reductors de velocitat, la reparació de forats a les carreteres, la implantació de més senyals verticals i horitzontals i els miralls de visibilitat. En la mateixa línia de millores urbanes i viaries, Iglesias també va fer menció de la nova marquesina de busos en sentit Manresa i Barcelona a Cal Bassacs.
Iglesias va seguir el seu torn parlant del cos d’agents locals i seguretat. En aquest sentit, Iglesias va parlar de l’ampliació i el nou desplegament de seguretat durant la Festa Major 2024, una nova logística i organització que va incrementar els horaris dels agents locals i la col·laboració amb els Mossos d’Esquadra. Per acabar la intervenció, el regidor també va fer menció de la nova campanya de seguretat i convivència dels usuaris de patinets elèctrics.
Per finalitzar el torn d’informacions de regidories, Miquel Serra, regidor d’esports i activitat física, va iniciar la seva intervenció parlant de la importància que hi ha en el contacte directe entre associacions esportives i la regidoria. “És un punt clau poder treballar colze a colze per poder millorar en tots els sentits, tant a nivell esportiu, d’acompanyament i de millora de serveis” exposava Serra.
Acabada la sessió plenària, va arribar el torn de precs i preguntes.
Des del municipi, un gironellenc va plantejar una doble pregunta, i la resposta de l’alcalde, va ser la següent:
La primera pregunta, va fer referència a la derogació de l’ordenança reguladora del recàrrec sobre l’IBI dels immobles desocupats. L’alcalde va respondre que la derogació de l’ordenança fiscal 40, reguladora del gravamen sobre els habitatges buits, queda recollida en l’ordenança fiscal 1, aprovada en el plenari extraordinari d’octubre. “Per evitar la duplicitat de norma, es va simplificar en una sola ordenança que afecta de forma directa als immobles”, concloïa l’alcalde.
La segona pregunta demanava en quin estat es troben les obres de l’aigua a Cal Blau. Primerament, Font va demanar disculpes, “és un tema recurrent que no hem resolt adequadament”. L’alcalde va seguir el fil de la pregunta responent que les obres han tingut nombroses interrupcions i alhora, necessaris canvis en el traçat que connecta el dipòsit amb la xarxa del carrer Pau Picasso. Finalment, Font va concloure que la planificació proposada per l’empresa i acceptada per l’ajuntament, finalitza les obres abans de les festes de Nadal, si les condicions climatològiques no impossibiliten el treball.