ESP

 

Torre de l'HomenatgeDESCRIPCIÓ I FUNCIONALITAT

La Torre de l’Homenatge del castell de Gironella és la torre principal, la més alta i també la més forta de la fortificació que el senyors de la Portella van construir damunt del balç del riu del Llobregat vora l’any 1000 com a torre de guaita. Formava part del perímetre de la muralla i servia de punt estratègic d’atac contra els enemics de la vila. Generalment, a les torres de l’homenatge dels castells medievals s’hi trobaven les cambres dels senyors, però, a banda, sovint també s’utilitzaven com a magatzem de provisions alimentàries. Tanmateix, la denominació d’aquestes torres prové de les cerimònies medievals de l’homenatge en què els castlans juraven guardar, vetllar i defensar les fortificacions com a vassalls dels senyors. 

Al voltant del s. XVII, a la part inferior de la torre s’hi va fer una obertura que va servir de presó.

Durant la primera carlinada (1837), el castell i, per conseqüent, la torre de l’Homenatge van ser incendiats, de la mateixa manera que el molí fariner i el forn de la vila per ordres del Comte d’Espanya en una picabaralla amb el general Valdés. L’intendent Labandero ho expressava així:

“Yo me retiré a mi casa, y al medio día poco más o menos estando en mi habitación, se me avió que se veía una gran humareda había la parte de Gironella; salimos a una galería que dominaba toda aquella parte y la sierra de Biure.¡Qué espectáculo tan espantoso! El pueblo todo de Gironella se había ocultado bajo la espesa nube de humo que le circundaba en el gran espacio qu media entre este y la sierra, ocupada por la cabeza cristiana; no se veían más que columnas de humo y llamas aterradores. A muy poco tiempo empiezan a notarse más humaredas de frente y costados de Gironella; [...]

 

L’any 1932, l’ajuntament republicà de Gironella que no volia que el campanar de l’església donés l’hora oficial a la vila va demanar construir, al rector, una torre més petita a sobre de la Torre de l’Homenatge per instal·lar un rellotge que fos visible des de tots els punts de la vila i que fos prou sonor perquè les campanades arribessin a tots els vilatans. 

 HMP9506 opt

 

USOS ACTUALS
  • Accés inferior a la torre del rellotge i la presó
  • Ajuntament de Gironella

Torre de l'Homenatge Foto cedida

Aspecte de la Torre de l’Homenatge i del castell de Gironella després de l’incendi de 1839 i abans de ser reconvertida en torre del rellotge.

Bibliografía

 

  • BUSQUETS Josep, MONTAÑÀ Daniel, PUJOL Joan, SERRA Rosa. Gironella: notes històriques. Gironella. Associació Cultural El Vilatà del Berguedà, 1999, pàg. 151

 

 

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a