ESP

 

Església Vella de Santa EulàliaDESCRIPCIÓ I FUNCIONALITAT

L’Església original era de planta de creu llatina i de dimensions força considerables per als primers vilatans de Gerundella, malgrat això, les transformacions posteriors van desfigurar l’aspecte primitiu. La capçalera amb absis semicircular va ser modificada –tot i que s’hi entreveuen uns arcs formers– i el braç de migjorn del transsepte tallat. La vella Santa Eulàlia que va ser construïda durant la baronia de la Portella hauria patit la majoria de modificacions durant el gòtic, a la Gironella dels Pinós i Mataplans.

Església d’una única nau, coronada per un absis poligonal cobert de creueria nervada i clau que conserva la imatge de Santa Eulàlia i l’escut dels Pinós. Al costat de tramuntana s’hi obre una capella com a transsepte que separa el presbiteri de la nau, molt més alta i ampla que l’absis i que acaba amb volta apuntada i amb petites capelles laterals com a arcosolis. El campanar és una torre rectangular massissa alçada sobre el braç nord del transsepte i, degut a diverses variacions, conté dos nivells de sostre, l’amagada teulada romànica i la gòtica de finestres d’arc de mig punt de diferents mides.

L’Església es documenta l’any 1222 i va ser parròquia de Gironella fins al s. XIX quan la població de la vila va augmentar com a conseqüència de la Industrialització. Aleshores, la parròquia de Gironella va vendre la vella Santa per obtenir fons i poder construir la nova església. Des de la seva venda, l’espai consagrat el 1308, va tenir diversos usos com ara una petita indústria tèxtil, una fàbrica de fideus, un esbart i un cafè. L’any 1972, el propietari va cedir l’antic temple religiós a l’Ajuntament de la vila, el qual inicià la restauració. El campanar –símbol de Gironella– es va restaurar l’any 1984 i, un any més tard, la Diputació de Barcelona va començar els treballs arqueològics i de restauració definitiva. 

 HMP9525 opt

 

USOS ACTUALS
  • Sala d'actes i exposicions

Església Vella Foto cedida

L’església Vella abans de ser restaurada i presentant un recobriment d’heura l’any 1950.

 

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a