Gironella promou 20 habitatges públics de lloguer assequible

7D6AFD29 06BF 4919 86FF B38B0CB223D4
Es vol contribuir a facilitar l’emancipació i atracció de jovent, i també facilitar habitatges més accessibles per a gent gran

L’Ajuntament de Gironella ha anunciat, avui en roda de premsa, que promourà la construcció de 20 habitatges de lloguer assequible al municipi, amb la voluntat de contribuir a facilitar l’emancipació i atracció de jovent, i també facilitar habitatges més accessibles per a gent gran.

La iniciativa és possible gràcies a la incorporació del municipi de Gironella, únic de tota la comarca del Berguedà, en un programa de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que, amb fons europeus, facilitarà aquestes noves construccions. De fet, el projecte presentat per l’ajuntament va ser el 2n millor valorat de tot Catalunya. 

L’avantprojecte que ja està elaborat per l’ajuntament preveu la construcció de 20 habitatges, repartits en 2 blocs diferenciats, d’uns 75-80 m2 de superfície i amb 3 habitacions, cuina-menjador, bany i plaça d’aparcament. Es construiran a la zona residencial de Les Eres, a la part més sud de la urbanització, en uns solars de propietat municipal i ja qualificats com a sòl de protecció oficial. Es preveu que siguin edificis moderns, de planta baixa i 2 plantes alçades (sense sotacoberta) i perfectament integrats arquitectònicament a la zona residencial.

La primera fase de la construcció es preveu de 10 habitatges i estarà enllestida durant l’any 2024, mentre que la segona fase dels 10 habitatges restants estarà enllestida entre finals de 2025 i principis de 2026. De fet, la construcció es preveu amb un sistema de mòduls industrialitzats que redueixen substancialment el termini de construcció dels edificis, garantint alhora la màxima eficiència energètica de tots ells.

El cost estimat de tot el projecte puja als 2,5 milions d’euros, dels quals un 40% s’aportarà per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a través de la subvenció de fons europeus NextGeneration (1 milió d’euros), uns 620.000 seran assumits per l’adjudicatari de les obres de construcció com a contraprestació de la gestió de 6 habitatges durant uns 25 anys, i la resta serà aportat pel propi ajuntament, mitjançant la venda de parcel·les urbanitzades a la mateixa zona i un acord de finançament amb l’Institut Català de Finances. 

Els habitatges estaran destinats, com a mínim en un 40%, per a persones joves, i un 15% mínim per a persones majors de 65 anys. Es pretén, d’aquesta forma, actuar en dos col·lectius específics en polítiques d’habitatge.

En la roda de premsa de presentació, l’alcalde del municipi David Font ha manifestat que “hem passat de la identificació de la necessitat a l’acció, de l’estratègia comarcal a l’acció local”, fent referència a la identificació de la necessitat a través d’un estudi desenvolupat pel Consell Comarcal del Berguedà on s’evidenciava que calia ampliar l’oferta d’habitatge principal, facilitar l’emancipació juvenil i millorar l’accessibilitat dels habitatges. “Disposar d’aquests nous habitatges ens ha de permetre facilitar l’emancipació de persones joves i atraure noves famílies al municipi, rejovenint la piràmide d’edat”, ha afegit Font. Una línia similar ha expressat la regidora de joventut, Anna Ferrer, que ha fet palès que “aquesta necessitat ens l’han fet arribar molts joves, que està recollida al Pla Local de Joventut i és bàsica perquè la gent jove es quedi a Gironella”.

Per la seva banda, la regidora d’atenció a les persones Teresa Terricabres ha exposat que “garantir l’autonomia de les persones a la pròpia llar es transforma en qualitat de vida, i això és quelcom a valorar molt en el futur perquè afavorim l’envelliment adaptatiu”.

Tota la gestió del projecte i la informació es facilitarà a través de l’oficina municipal d’habitatge i foment de la rehabilitació que, durant el mes de febrer, es posarà en marxa al municipi.

Veure la presentació

Salutació de l'alcalde

Benvolgudes i benvolguts,
Us dono la benvinguda al web municipal de la Vila de Gironella, que vol esdevenir un espai i una eina d'informació, interrelació i participació, i confiem que aquí, tant gironellencs i gironellenques com visitants d’arreu, us hi sentiu còmodes i hi trobeu tot allò que us calgui.

David Font

Ajuntament de Gironella

  Plaça de la Vila, 13 - 08680 Gironella
  93 825 00 33
  93 825 03 68
  gironella@gironella.cat

Detalls del web

Protecció de dades

Avís legal

 

Segueix-nos a